Regie op samenleven met wolven in het landelijk gebied (2024)

Nieuwsbericht | 24-05-2024 | 13:45

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) moet samen met de provincies een landelijke uitvoeringsagenda opstellen voor samenleven met wolven. Dat is het advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden aan minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof. Dit houdt in een landelijke lange termijnvisie over de ruimte voor wolven in Nederland, betere bescherming van vee, en het instellen van een Landelijk Informatiepunt Wolf. Dit schrijft minister Van der Wal in een brief aan de Tweede Kamer. De minister had de Raad voor Dierenaangelegenheden gevraagd om een maatschappelijke dialoog te organiseren over samenleven met wolven en hier vervolgens een advies over uit te brengen.

Regie

Het ministerie van LNV gaat in gesprek met de provincies (die als bevoegd gezag verantwoordelijk zijn voor natuurbeheer) over regie in het landelijk gebied om hier een landelijke lange termijnvisie over op te stellen. Uitgangspunt is een inrichting van de ruimte waarbij er zowel voldoende natuurlijke ruimte is voor de wolf als een veilige plek voor gehouden dieren zoals schapen.

Makkelijker samenleven met wolven

Minister Van der Wal is blij met het advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden: “De terugkeer van de wolf naar Nederland is goed voor de biodiversiteit, maar leidt ook tot zorgen en angst. Het is een goed en gebalanceerd advies dat rekening houdt met alle gevoelens, meningen en visies in onze samenleving rond de wolf. Het ministerie en de provincies kunnen hiermee aan de slag zodat er een beheersbare situatie ontstaat. Als we alle mogelijkheden slim benutten, kunnen we makkelijker samenleven met wolven. Dat is goed voor de wolf als beschermde diersoort en doet recht aan de angst en zorgen van burgers en boeren.”

Ondersteuning dierhouders bij bescherming van vee

Het ministerie van LNV zal ook met de provincies in gesprek gaan over het verder ondersteunen van dierhouders bij de bescherming van hun vee tegen wolvenaanvallen, vanwege de belangrijke rol die de provincies hierin spelen. De Vlaamse situatie, waar het aantal dieren dat door wolven wordt doodgebeten al 2 jaar daalt, laat zien dat het laagdrempelig aanbieden en stimuleren van het gebruik van wolfwerende rasters nodig is voor een betere bescherming van gehouden dieren.

Door het goed beschermen van gehouden dieren kan schade worden voorkomen. Preventiemaatregelen die dierhouders kunnen treffen staan beschreven in het interprovinciaal wolvenplan. Om duidelijkheid te geven over de minimale maatregelen die dierhouders moeten nemen, werkt het ministerie samen met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), provincies en stakeholders aan het nader invullen van de wettelijke norm uit artikel 1.6 Besluit houders van dieren.

Landelijk Informatiepunt Wolf

De aanwezigheid van wolven roept angst op bij burgers en dierhouders. Minister Van der Wal neemt die angst heel serieus en wil helpen om deze te verminderen. Daarom onderzoekt zij samen met de provincies en stakeholders de mogelijkheden van het Landelijk Informatiepunt Wolf voor het verbeteren van de informatie over samenleven met wolven en het omgaan met angsten. Zij kijkt ook of het Landelijk Informatiepunt Wolf kan worden uitgebreid met een meldpunt en/of kenniscentrum.

Het is aan het volgende kabinet om concreet invulling te geven aan het advies van de Raad van Dierenaangelegenheden, zowel inhoudelijk als financieel. De landelijke uitvoeringsagenda voor samenleven met wolven zal ook zo goed mogelijk moeten aansluiten op het interprovinciale wolvenplan van de provincies.

Voorstel voor verlaging beschermde status wolf

Ondertussen heeft de Europese Commissie het voorstel gedaan om de beschermde status van de wolf onder het Verdrag van Bern te verlagen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Minister Van der Wal is voornemens om voor dit voorstel te stemmen. Het verlagen van de beschermde status kan Nederland op termijn de mogelijkheid bieden om zelf te bepalen in hoeverre wolven beschermd worden in ons land. Op die manier is meer maatwerk mogelijk. Indien gewenst kan alsnog een verdergaande bescherming worden vastgelegd in nationale wetgeving. Door voor het voorstel te stemmen houdt de minister rekening met de beleving van diegenen die het hardst worden getroffen door wolvenaanvallen.

Ook bij het eventueel aanpassen van de beschermde status van de wolf moet Nederland blijven werken aan een gunstige staat van instandhouding van de wolf. Het steunen van het voorstel van verandert hier niets aan. Een eventuele verandering van de beschermde status onder het verdrag van Bern heeft niet meteen gevolgen voor de juridische bescherming van de wolf in Nederland. Daarvoor is eerst nog aanpassing van de Europese Habitatrichtlijn en nationale wetgeving nodig. Tot die tijd blijft de wolf strikt beschermd volgens de huidige regels.

Documenten

  • Kamerbrief over samenleven met de wolf Minister Van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof) informeert de Tweede Kamer over het adviesrapport over het samenleven met de ... Kamerstuk: Kamerbrief | 24-05-2024
Regie op samenleven met wolven in het landelijk gebied (2024)

FAQs

Regie op samenleven met wolven in het landelijk gebied? ›

Het is een goed en gebalanceerd advies dat rekening houdt met alle gevoelens, meningen en visies in onze samenleving rond de wolf. Het ministerie en de provincies kunnen hiermee aan de slag zodat er een beheersbare situatie ontstaat. Als we alle mogelijkheden slim benutten, kunnen we makkelijker samenleven met wolven.

Wat is de natuurlijke vijand van de wolf? ›

In de natuur heeft de wolf geen vijanden. De mens is voor hem veel gevaarlijker. Door verkeer en illegale afschot zijn inmiddels meerdere wolven overleden.

Waar leven de meeste wolven in Nederland? ›

Waar leven wolven in Nederland? Op meerdere plekken in Nederland leven wolven. De meeste waarnemingen komen uit de provincies Drenthe, Friesland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De wolvenpopulatie in Nederland wordt goed in de gaten gehouden.

Waarom moet de wolf weg uit Nederland? ›

Wolven zijn eigenzinnige dieren die niet in dat beeld passen. En ze werden steeds vaker gezien als bedreiging voor vee. Dus werd de jacht geopend. Daarnaast verdwenen ook leefgebieden en prooidieren, doordat de bevolking groeide en bossen gekapt werden om er te wonen.

Is er ruimte voor de wolf in Nederland? ›

Natuur en ruimte

In oktober 2020 gaf 56 procent van de ondervraagden aan dat zij vinden dat er genoeg ruimte is voor de wolf in Nederland. Nu vindt nog 42 procent dat die ruimte er is. Nederlanders vinden nu juist overwegend dat er niet voldoende ruimte is voor de wolf (49 procent).

Waar heeft de wolf een hekel aan? ›

Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels.

Kan een mens winnen van een wolf? ›

Nee, als een wolf je aanvalt en je bent alleen zonder wapen dan zul je gewoonlijk verliezen. Maar een wolf zal mensen uit de weg gaan als deze de keuze heeft.

Hoeveel mensen zijn gedood door wolven? ›

Aanvallen door wolven op mensen komen tegenwoordig nauwelijks nog voor. Tijdens de laatste 50 jaar van de vorige eeuw zijn er in Amerika, Europa en Rusland samen slechts 17 slachtoffers gevallen, waarvan de helft dan nog betrekking had op gevallen van hondsdolheid die toen nog heerste.

Wat moet je doen als je een wolf tegen komt? ›

Komt u in de natuur een wolf tegen, blijf dan kalm en houd afstand. Een wolf zal u normaal gesproken niet benaderen. Komt de wolf te dichtbij, ga dan hard praten en maak gebaren. Houd honden aan de lijn.

Waar is de wolf voor het laatst gespot? ›

Het verspreidingsgebied van de wolf wordt echter kleiner en verschillende ondersoorten van de wolf zijn reeds uitgestorven. De laatste jaren zijn er meer waarnemingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk.

Waar is de wolf goed voor? ›

Wolven kunnen hun prooien mijlenlang achtervolgen. Ze vangen vooral zieke, verzwakte of oudere dieren. Dankzij die natuurlijke selectie houden ze de planteneterpopulaties gezond, want ziektes krijgen minder kansen om zich te verspreiden. En dat is goed voor de weerstand van het ecosysteem!

Hoeveel wolven zijn er in Nederland 2024? ›

Bekijk de nieuwe voortgangsrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland. In Nederland zijn 51 verschillende wolven met DNA aangetoond tussen eind oktober 2023 en half februari 2024.

Waar jaagt de wolf op? ›

In de natuur jagen wolven vooral op reeën en wilde zwijnen. Toch begeeft de wolf zich ook buiten natuurgebieden en ziet soms ook een schaap als prooi. We moeten vee dus beschermen en schade compenseren. Wolven jagen op dieren die ze gemakkelijk kunnen vangen.

Hoeveel roedels wolven leven er in Nederland? ›

In ons land leven op dit moment negen wolvenroedels. Dit zijn wolvenparen die jongen hebben gehad. Bij zeven van de negen roedels zijn dit jaar welpen op wildcamerabeelden gezien. In totaal zijn er minimaal 39 welpen geboren.

Hoe heet de baby van een wolf? ›

Bekende welpen zijn de jongen van wolven, tijgers en leeuwen, maar ook het jong van bijvoorbeeld een beer en een otter wordt welp genoemd. Ook bij de hond, wordt een jong aangeduid als welp, maar pasgeboren honden worden pup(py) genoemd.

Hoeveel km loopt een wolf per dag? ›

Wolven leggen 40-50 km per dag af. Wanneer een jong dier een eigen leefgebied gaat zoeken, kunnen ze dus op korte tijd afstanden van honderden tot meer dan 1.000 km afleggen en zich in een heel andere uithoek van Europa vestigen.

Welke dieren eten de wolf op? ›

In de natuur jagen wolven vooral op reeën en wilde zwijnen. Toch begeeft de wolf zich ook buiten natuurgebieden en ziet soms ook een schaap als prooi.

Wat schrikt de wolf af? ›

Schrikdraad en lint om wolven op afstand te houden

Door het plaatsen van lint boven het schrikdraad worden wolven afgeschrikt en zullen ze ook niet over het draad heen springen. Het hek tegen wolven is daarom dus ook niet voldoende, want de wolven zullen hun weg naar binnen wel vinden.

Wat houdt wolf tegen? ›

Een wolf gaat over het algemeen mensen uit de weg. Daarom is het ook verstandig om de hond aan de lijn te houden in het leefgebied van een wolf. Een wolf zal zich weren tegen een hond die hem actief benadert. Houd er rekening mee dat wolven honden kunnen zien als concurrenten in hun territorium.

Wie is de vijand van de leeuw? ›

Tegenwoordig bestaan er nog twee ondersoorten van de leeuw: de Afrikaanse leeuw (Panthera leo leo) en de Perzische of Aziatische leeuw (Panthera leo persica). De leeuw staat aan de top van de voedselpiramide. Dit betekent dat hij zo goed als geen vijanden heeft. De grootste vijand van de leeuw zijn wij, de mens!

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 6513

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.