Cauzele acneei la adolescenți
Pielea predispusă la acnee în rândul adolescenților este foarte frecventă din cauza modificărilor hormonale care apar în timpul pubertății.Prin urmare, adolescenții se confruntă în general cu această problemă, iar majoritatea tinerilor suferă mai mult sau mai puțin de erupții cutanate.Acneea ușoară poate fi tratată acasă cu produse de înaltă calitate, dar în cazurile mai severe este necesar să consultați un dermatolog, care vă va prescrie tratamente speciale.
Principalele cauze ale acneei cutanate sunt: dezechilibrul hormonal, disfunctiile tiroidiene si gastrointestinale. Am mai spus că acneea poate fi cauzată de unele alimente și toxine din organism.
Cauzele acneei pe piele
Experții de astăzi consideră că acneea apare din cauza acumulării de keratinei hialine, bacterii și grăsimi în foliculii de păr.
Cosurile apar atunci cand un amestec de keratina si sebum infunda foliculii de par.
Cei mai vulnerabili sunt foliculii mari de păr de pe față, piept și partea superioară a spatelui.Acumularea de sebum din spatele barierei determină ruperea foliculilor de păr, permițând celulelor moarte ale pielii, grăsimilor și bacteriilor să intre în derm, înroșind pielea și predispusă la acnee.
Dacă s-a infectat, coșul se poate transforma într-un abces — o umflătură roșie cu o pată galbenă în mijloc.Evitați să stoarceți aceste coșuri, deoarece bacteriile pot pătrunde adânc în piele, iar rana poate lăsa cicatrici permanente. Aveți răbdare și nu le atingeți cu mâinile, celulele albe din sânge vor distruge treptat bacteriile vii.

Una dintre principalele cauze ale acneei sunt foliculii de păr înfundați (comedoane), care pot deveni inflamatori. Cosurile se formează în mod natural și evoluează în timp pe măsură ce celulele pielii se înmulțesc. Acneea nu apare întotdeauna; în pielea sănătoasă, cosurile se dizolvă de la sine. Cu toate acestea, atunci când sistemul imunitar răspunde la bacterii, lipide sau androgeni (hormoni masculini), sub piele se dezvoltă micro-inflamație, inițial invizibilă cu ochiul liber. Inflamația progresează până la stadiul în care acneea devine vizibilă pe piele din cauza producției în exces de sebum.
Există o legătură puternică între apariția acneei și modificările hormonale. Acesta este motivul pentru care de multe ori femeile nu scapă complet de problemele de acnee nici la vârsta adultă, spre deosebire de bărbați, apariția acneei se stabilizează după pubertate. Cu toate acestea, incidența acneei feminine este influențată și de fluctuațiile hormonale cauzate de menstruație, sarcină sau menopauză.
Pe lângă hormoni și genetică, dezvoltarea acneei este influențată și de îngrijirea pielii și cosmeticele folosite, nivelul de stres, stilul de viață, bacteriile din pori, utilizarea de steroizi anabolizanți sau medicamente care conțin litiu, barbiturice sau androgeni.