Zo werkt het - Land Van Ons (2024)

Menu

Menu

Land van Ons is een coöperatie en dat maakt ons uniek. We zijn allemaal mensen die meer biodiversiteit in het Nederlandse landschap willen zien en daar zelf het heft voor in eigen hand nemen.

Met de inleg van alle deelnemers koopt de coöperatie landbouwgrond. Iedere deelnemer heeft evenveel invloed in de coöperatie, of je nu voor € 10.000 of voor € 30 inlegt.Doordat je mede-eigenaar bent van een stuk grond dat voortaan natuurvriendelijk beheerd wordt, heb je direct invloed op het verbeteren van biodiversiteit.

Bij een coöperatie wordt het dagelijks werk normaal gesproken door werknemers gedaan, onder leiding van een directeur. Bij Land van Ons werkt het anders. We hebben geen directeur, maar een bestuur dat de samenhang bewaakt en verantwoording aflegt aan alle deelnemers. Bijna al het werk gebeurt bij Land van Ons onbetaald. Dat is mogelijk omdat heel veel deelnemers bereid zijn hun tijd en talent in te zetten om ons doel te bereiken.

Hoe berekenen we je m²’s?

Vanaf 1 mei 2024 geven we een indicatie van het aantal m² dat we hebben gekocht op basis van jouw inleg. De prijs van landbouwgrond in Nederland verschilt per regio en ook per type landbouwgrond. Gemiddeld ligt de prijs rond de € 8 en € 9 per m². In MijnGrond kan je op jouw dashboard zien hoeveel dit is.

NB. Tot oktober 2024 zijn we bezig om het dashboard op MijnGrond met betrekking tot grondprijs en inleg aan te passen. Het kan daarom zijn dat de getallen nog niet geheel kloppend zijn.

Hoe het meedenken en meebeslissen werkt

We willen een grote coöperatie worden, op termijn wel zo’n 1,5 miljoen deelnemers. Zo’n hoeveelheid mensen zetten we natuurlijk niet in een zaaltje om de begroting te bespreken. We delen de informatie daarom online, waarbij deelnemers kunnen stemmen over de voorstellen. Een soort referendum over de besluiten die moeten worden genomen.

Zo werkt het - Land Van Ons (2)

Zo werkt het - Land Van Ons (3)

Vergroot jaarlijks je bezit

Hoe meer geld onze deelnemers inleggen, hoe meer grond aangekocht en verduurzaamd kan worden. Van je jaarlijkse ledenbijdrage wordt € 10 gebruikt om grond bij te kopen. Wil je meer bijdragen? Dan kun je altijd extra grond kopen.

Land van Ons is niet bedoeld voor speculatie. Sterker nog: Land van Ons is geen beleggingsinstelling of beleggingsfonds en is niet bedoeld voor zelfverrijking. Om speculatie te voorkomen kunnen deelnemers hun grondbezit pas na 2 jaar verkopen. Heb je dus in februari van 2020 € 60,- ingebracht, goed voor 10 m² grond, dan kun je dat op z’n vroegst in februari 2022 verkopen. Had je in maart 2020 nog een keer voor € 100,- gekocht, dan kan dat dus pas in maart 2022 te gelde worden gemaakt.

Als je deelnemer wordt, krijg je toegang tot je eigenMijnGrond omgeving. Hier staat precies wanneer je wat hebt gekocht en voor hoeveel m² dat goed was. Je logt in met je e-mailadres en een zelf gekozen wachtwoord.

Weten waarom anderen deelnamen? Ziehier.

Alle deelnemers een gelijke stem

Bij Land van Ons hebben alle deelnemers een gelijke stem. Zij keuren met elkaar de begroting goed, net als de jaarrekening en bijvoorbeeld het jaarverslag. Om de leden ook nog te betrekken bij de dagelijkse gang van zaken, kunnen zij zich kandidaat stellen voor een plek in een meerkoppig bestuur of meedraaien in een van de teams rond perceelbeheer. perceelaankoop, biodiversiteit, backoffice of het telen en verkopen van gewassen.

Ontwikkelingen

Hoe Land van Ons zich gaat ontwikkelen is nu nog moeilijk te voorspellen. Het bestuur en alle andere vrijwilligers zetten zich belangeloos in. De uitgaven zijn beperkt en betreffen inhuur van specialisten voor activiteiten die niet alleen met vrijwilligers gerealiseerd kunnen worden, bijv. op vlak van IT, Communicatie, Juridische Zaken, Grondonderzoek en -bewerking. Naarmate het aantal deelnemers zal toenemen, zal de noodzaak groter worden kosten te maken voor dat soort specialisten. Uitgangspunt blijft dat al die kosten betaald worden vanuit het lidmaatschapsgeld.

Aansprakelijkheid

Land van Ons is een coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid (U.A.). Dit betekent dat bij een faillissem*nt de leden daar nooit op kunnen worden aangesproken. Als lid van Land van Ons heb je eigenlijk maar één verplichting:

  1. Je betaalt een jaarlidmaatschap van € 30,-. € 20,- hiervan is bestemd voor de exploitatie van de coöperatie, voor de resterende € 10,- krijg je m² grond. De deelnemers bepalen met elkaar hoe hoog het lidmaatschapsgeld voor het volgende periode moet zijn. Natuurlijk ben je vrij om op ieder moment extra grond bij te kopen. Graag zelfs, want alleen zo krijgen we samen 15% van de Nederlandse landbouwgrond in handen.

Sluit je ook aan bij Land van Ons

We hebben jou nodig om onze biodiversiteit weer in orde te maken!

Ik doe mee

Zo werkt het - Land Van Ons (2024)

FAQs

Zo werkt het - Land Van Ons? ›

Als lid van Land van Ons heb je eigenlijk maar één verplichting: Je betaalt een jaarlidmaatschap van € 30,-. € 20,- hiervan is bestemd voor de exploitatie van de coöperatie, voor de resterende € 10,- krijg je m² grond. De deelnemers bepalen met elkaar hoe hoog het lidmaatschapsgeld voor het volgende periode moet zijn.

Wat doet land van ons? ›

Het doel van Land van Ons is herstel van biodiversiteit en landschap. De coöperatie doet dit door landbouwgrond te kopen. De ambitie is groot: in 10 jaar tijd wil Land van Ons 300.000 hectare, oftewel 15% van het Nederlandse boerenland opkopen en hier het planten- en dierenleven laten terugkeren.

Is land van ons ANBI? ›

Heeft Land van Ons een ANBI-status? Nee. Voor zover ons bekend kan een coöperatie geen ANBI-status krijgen. Er is naast de coöperatie een Stichting Voorgrond opgericht, met ANBI-status.

Hoeveel leden heeft Land van ons? ›

De coöperatie werd pas iets meer dan een jaar geleden opgericht, en bestaat nu al uit 14.000 leden. Met elkaar zijn ze inmiddels eigenaar van acht percelen grond in Nederland. Elk lid heeft een gelijke stem en alle deelnemers zetten zich vrijwillig in.

Welk land is ons? ›

Land van Ons
Land van Ons Coöperatie U.A.
Opgericht2019
OprichterFranke Remirie, Jaap Benschop
Structuur
WerkgebiedNederland
8 more rows

Is land van ons betrouwbaar? ›

Land van Ons is een coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid (U.A.). Dit betekent dat bij een faillissem*nt de leden daar nooit op kunnen worden aangesproken. Als lid van Land van Ons heb je eigenlijk maar één verplichting: Je betaalt een jaarlidmaatschap van € 30,-.

Wat is het belang van landbouw voor Nederland? ›

Het hele agrocomplex

euro, dat is bijna 7% van het bruto binnenlands product (bbp). De werkgelegenheid is gegroeid tot 600.000 arbeidsjaren in 2021, wat 7,5% is van de totale nationale werkgelegenheid. In 2022 verdiende Nederland 76,3 mld. euro aan de afzet van landbouwproducten, waarvan 48,3 mld.

Wat is het voordeel van een ANBI? ›

Als een goed doel aangemerkt is als ANBI dan weet u zeker dat er geen schenk- of erfbelasting betaalt hoeft te worden over uw schenking of erfrechtelijke verkrijging. Voor ANBI's is er namelijk een algehele vrijstelling opgenomen. Uiteraard moet de verkrijging wel het algemeen belang dienen.

Welke doelen vallen onder ANBI? ›

Om als een ANBI aangewezen te kunnen worden, moeten het doel en de feitelijke werkzaamheden van de instelling voor 90% of meer een algemeen belang dienen. Een instelling mag dus geen particulier of individueel belang dienen.

Wie controleert ANBI status? ›

Het ANBI-team van de Belastingdienst heeft als taak ANBI's te controleren op de publicatieplicht. Een team van 45 werknemers van de Belastingdienst is belast met de aanvragen en controle van de ANBI's.

Hoeveel hectare land van ons? ›

In 2019 zijn ze begonnen. In het hele land wordt landbouwgrond aangekocht. Er zijn nu drie Friese percelen van in totaal 43 hectare, dat moet in ieder geval twee keer zoveel worden. Landelijk heeft Land van Ons 200 hectare grond in bezit.

Welke landen hebben Penaarding? ›

Geaarde stekker: voor Nederland, Duitsland, Spanje en Noorwegen geldt dat de geaarde contactdozen randaarde hebben. In Frankrijk, België en Polen is dat penaarde.

Wat is het 1 na grootste land? ›

Lijst van landen naar oppervlakte
Nr.LandOppervlakte
1Rusland17.098.246 km²
2Canada9.984.670 km²
3Verenigde Staten9.826.675 km²
4China9.596.961 km²
154 more rows

Is Nederland wel een land? ›

Daarmee is Nederland het op vijftien na dichtstbevolkte land van de wereld; met de kleine stadstaten Monaco, Vaticaanstad en San Marino niet meegerekend is Nederland na Malta het dichtstbevolkte land in Europa. 18,41% van het oppervlak (7.650 km²) bestaat uit water en 81,59% uit land (33.893 km²).

Wat doet de landbouw? ›

Landbouw of agricultuur is het geheel van menselijke activiteiten waarbij de bodem wordt gebruikt voor de productie van planten en dieren, ten behoeve van de economie. Het kan hierbij gaan om de productie van voedings- en genotsmiddelen, om de productie van veevoeder, van grondstoffen en van siergewassen.

Hoeveel van Nederland is agrarisch? ›

Bijna de helft (49 procent) van het oppervlak van Nederland heeft in 2020 een agrarische bestemming. Dit bestaat vooral uit akkers en weilanden.

Wat is de betekenis van biodiversiteit? ›

Biodiversiteit, ofwel soortenrijkdom, is waaruit onze natuurlijke wereld bestaat. Het omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen, en zelfs genetische variaties daarin. Al deze soorten werken samen in een ecosysteem en zorgen zo voor evenwicht in de natuur.

Wat betekent landbouwland? ›

(m.) Uitspraak: [ 'lɑndbɑuxrɔnt ] Afbreekpatroon: land·bouw·grond Verbuigingen: landbouwgronden (meerv.) grond die gebruikt wordt voor landbouw Voorbeeld: 'Kenia heeft een enorm oppervlak, maar weinig geschikte landbouwgrond. ' Synoniemen: akkerbouwgrond cultuurgrond 2 definities...

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated:

Views: 6624

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.