Yorkshire Terriër: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

Yorkshire Terriër: Alles over dit hondenras - LHIC (1)

De meeste mensen weten een Yorkshire Terriër, ook wel liefkozend een Yorkie genoemd, direct te herkennen. Deze schattige hond schittert in films als Meet the Fockers, A Fish Called Wanda, Big Business en zelfs The Simpsons.

De Yorkshire Terriër is een geliefd huisdier wereldwijd en doet zijn reputatie als aanhankelijk, nieuwsgierig, sociaal en intelligent recht aan. Toch schuilt er achter de Yorkie een rijke geschiedenis en een pittig karakter. Wist je bijvoorbeeld dat de Yorkshire Terriër vroeger aan het werk gezet werd in kolenmijnen en katoenfabrieken?

Inhoudsopgave verberg

1. Over de Yorkshire Terriër

2. Geschiedenis

3. Uiterlijk

4. Karakter

5. Opvoeding en socialisatie

6. Verzorging

8. Gezondheid

9. Aanschaf en kosten

10. Veelgestelde vragen over de Yorkshire Terriër

Over de Yorkshire Terriër

InfoDe Yorkshire Terriër is een pittige, aanhankelijke, intelligente, dappere en nieuwsgierige hond
Grootte18 tot 23 cm
Gewichtvan 1 tot 4 kg
LeeftijdEen Yorkshire Terriër wordt ongeveer 13 tot 16 jaar oud
Karakterdapper, intelligent, pittig, eigenzinnig, nieuwsgierig, aanhankelijk
Kleurdiverse kleuren en combinaties mogelijk, waaronder zwart, tan, goud en blauwgrijs
Vachtmiddellange tot lange gladde vacht
AanschafGemiddeld € 1.000,-

Geschiedenis

De Yorkshire Terriër heeft een rijke geschiedenis waarin hij vele belangrijke rollen heeft vervuld in onze samenleving. Zoals zijn naam al doet vermoeden is hij oorspronkelijk afkomstig uit het graafschap York in Groot-Brittannië. In deze streek ontstond de Yorkshire Terriër uit een kruising van plaatselijke Terriërs, vermoedelijk de Cairn Terriër, de Black-and-tanterriër, de Clydesdaleterriër, de Broken Haired Terriër en de Paisleyterriër.

De Terriërs werden in deze regio rond de 19de eeuw ingezet om Schotse textielarbeiders en mijnwerkers te ondersteunen. Ze werkten in de mijnen en in de fabrieken om op ratten te jagen en zo plagen te voorkomen. Laat je niet misleiden door zijn kleine formaat: de Yorkshire Terriër heeft een goed ontwikkeld jachtinstinct en is zeer alert en intelligent.

Rond 1886 werd de Yorkshire Terriër als zodanig erkend en benoemd en in 1898 werd de eerste rasstandaard voor deze hond opgesteld. Tegenwoordig is de Yorkshire Terriër vooral heel geliefd als huisdier, maar de oorspronkelijke pittigheid en intelligentie is nog volop aanwezig.

Yorkshire Terriër: Alles over dit hondenras - LHIC (2)

Uiterlijk

De Yorkshire Terriër is klein van stuk, maar goed geproportioneerd. Hij heeft een rechtopstaand postuur, een vlakke rug en korte poten. Hij heeft een middellange staart en een spitse kop met rechtopstaande oortjes.

Grootte

Yorkshire Terriërs zijn doorgaans tussen de 18 en 23 centimeter hoog. Vrouwtjeshonden zijn vaak kleiner van stuk dan mannetjeshonden. Het gemiddelde gewicht bevindt zich tussen de 1 en de 4 kilo.

Vacht

De Yorkshire Terriër heeft geen dubbele vacht. Zijn vacht is zacht, glad en middellang tot lang, afhankelijk van hoe deze wordt gedragen.

Er zijn diverse kleuren en kleurencombinaties mogelijk bij dit hondenras. Doorgaans zijn de kleuren zwart, tan, blauwgrijs en goud het meest gezien in combinatie. De poten zijn vaak goudkleuring of tan van kleur en de vacht wordt donkerder dichter bij de wortel. Bovendien kunnen Yorkshire Terriërs een donker masker hebben in hun gezicht, maar dit is zeker niet standaard.

Karakter

Vanwege zijn intelligentie, alertheid en pittigheid was de Yorkshire Terriër een uitstekend hondenras om te assisteren in de mijnen en de fabrieken. Tegenwoordig is hij voornamelijk zo geliefd als gezelschapsdier, maar deze karaktereigenschappen zijn niet zomaar verdwenen.

Naast zijn pittige karakter zijn Yorkies vooral bekend om hun aanhankelijkheid, eigenzinnigheid en nieuwsgierigheid. Dit maakt dit hondenras uniek, vermakelijk en erg geliefd. Maar het betekent ook dat het misschien niet de meest makkelijke honden zijn om te houden.

Opvoeding en socialisatie

Omdat de Yorkshire Terriër behoorlijk eigenwijs en eigenzinnig kan zijn, is het belangrijk om vanaf jongs af aan al te beginnen met de opvoeding en socialisatie van jouw huisdier. Zo zorg je ervoor dat hij gehoorzaam, goed getraind en goed gesocialiseerd wordt en geen gedragsproblemen ontwikkeld.

Omdat de Yorkshire Terriër zo klein en schattig is, wordt slecht gedrag regelmatig door de vingers gezien of afgedaan als speelsheid. Laat je echter niet in de luren leggen: misdragen blijft misdragen, ook al is het een schattige hond. Yorkshire Terriërs leren snel en als dit gedrag enkele keren wordt goedgekeurd, zullen ze dit blijven herhalen.

Het trainen van de Yorkshire Terriër is op zich geen probleem. Het is een alerte en intelligente hond die nieuwe informatie snel tot zich neemt. Hij kan zich echter wel snel vervelen en ietwat eigenwijs zijn. Daaro is het belangrijk om geduldig te zijn en vooral consistent te blijven trainen. Met voldoende mentale en fysieke stimulering lukt de opvoeding zeker wel.

Het is bovendien belangrijk om al vroeg te beginnen met de socialisatie om de Yorkshire Terriër te laten wennen aan de omgang met mensen en dieren. Vanwege hun jachtinstincten kunnen ze namelijk nog wel eens geactiveerd worden door kleine dieren en katten. Dit wil je uiteraard voorkomen.

Heb je net een nieuwe Yorkshire Terriër pup gekocht? Of ben je nog op zoek?

Er is een eBook genaamd Het Hondenprotocol. In dit eBook leert Gerrit Lameijer jou hoe je op de beste manier je pup kunt opvoeden en trainen. Je Yorkshire Terriër pup zal met dit eBook opgroeien tot een lieve, gelukkige en gehoorzame hond!

Bekijk hier het e-book op Hondenprotocol.nl >>

Verzorging

Qua karakter en opvoeding kan de Yorkshire Terriër dus best uitdagend zijn. Qua verzorging is het echter een hond die niet veel aandacht vereist. Als je goed op de hoogte bent van wat hij nodig heeft qua vachtzorg, voeding en aandacht heb je een gelukkige en gezonde hond in huis.

Vachtzorg

De enkele vacht van de Yorkshire Terriër wordt vaak halflang op lang gedragen. Dit betekent dat de vacht goed doorgekamd moet worden om klitten en vuil te voorkomen. Borstel of kam hem meerdere keren per week om de vacht glanzend en gezond te houden.

Heeft jouw Yorkshire Terriër lange haren? Dan kun je deze met een elastiekje bijeen houden. Dit houdt de haren uit zijn ogen en daar doe je jouw hond een groot plezier mee. Je kunt uiteraard de haren ook op sommige plaatsen trimmen.

Vanwege zijn lange haren kan de Yorkshire Terriër ook sneller vuil worden. Wanneer zijn vacht begint te ruiken of hij tijdens het spelen erg vies is geworden kun je hem wassen in bad of onder de douche. Let op: niet elke hond vindt dit even prettig, dus wen hem er al van puppy af aan aan. Gebruik alleen water of een hondenshampoo om zijn vacht te verzorgen.

Voeding

Elke hond heeft zijn eigen behoeften qua voeding en voedingsstoffen. Je kunt dus niet zomaar een zak hondenbrokken halen en verwachten dat het geschikt is voor jouw Yorkshire Terriër. Pas de voeding goed aan op het gewicht, het ras, de gezondheid en het energieniveau van jouw specifieke hond. Zo zorg je er zeker voor dat hij alles binnenkrijgt dat hij nodig heeft.

Overige zorg

Naast goede voeding en een regelmatige borstelbeurt is het ook belangrijk om de nagels van jouw hond goed te verzorgen. Te lange nagels kunnen zorgen voor ongemakken. Knip de nagels dus regelmatig bij of laat dit doen bij een trimsalon of bij de dierenarts.

Zorg er bovendien voor dat je het gebit van jouw hond goed reinigt. Door een slecht eetpatroon, genetische aanleg en ouderdom kan het gebit van een hond flink aangetast worden. Door regelmatig te poetsen voorkom je gebitsproblemen.

Yorkshire Terriër: Alles over dit hondenras - LHIC (3)

Beweging en activiteit

De Yorkshire Terriër is geen hond die veel behoefte heeft aan lichaamsbeweging. Hierdoor is hij uitermate geschikt om te houden in een kleinere woning of bovenwoning zonder tuin. Een wandeling van 30 minuten tot een uur per dag is meer dan genoeg om aan de behoeftes van de Yorkshire Terriër te voldoen.

Yorkies zijn wel gek op spelletjes en spelen met speelgoed. Zo worden ze lichamelijk en mentaal uitgedaagd. Leuke spelletjes met de Yorkshire Terriër zijn bijvoorbeeld verstoppertje, apporteren en zoekspelletjes.

Gezondheid

Een gezonde Yorkshire Terriër kan 13 tot 16 jaar oud worden. Er zijn echter wat aandoeningen waar deze hond risico op heeft en die de kwaliteit van leven en de levensduur flink kunnen verkorten. Het is als baasje belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn.

Patella luxatie

Net als veel andere kleine hondenrassen heeft ook de Yorkshire Terriër kans op het ontwikkelen van patella luxatie. Bij deze aandoening kunnen de knieschijven verschuiven naar binnen of naar buiten. Dit kan bewegingsproblemen, pijnklachten en zelfs kreupelheid veroorzaken.

Chiari malformatie

De Yorkshire Terriër heeft aanleg voor het ontwikkelen van diverse aandoeningen die de schedel kunnen beïnvloeden, zoals een waterhoofd, syringomyelie en chiari malformatie. Bij deze laatste aandoening is de schedel te klein voor de hersenen met pijnklachten, zoals hoofdpijn, zwakte en zelfs verlammingen als gevolg.

BOAS

Door de unieke groei van de schedel kan de Yorkshire Terriër kampen met BOAS, oftewel Brachycefaal Obstructief Syndroom. Honden met BOAS lijden aan ademhalingsproblemen door een te smalle luchtpijp, kleine neusgaten, grote amandelen of, in het geval van de Yorkshire Terriër, een stompe schedel. De honden hebben moeite met ademen, last van benauwdheid en zijn gevoelig voor luchtwegontstekingen.

Naast deze aandoeningen heeft de Yorkshire Terriër ook kans op het ontwikkelen van progressieve retinale atrofie, tracheacollaps, hypotrichose en heupdysplasie.

Aanschaf en kosten

Voor een Yorkshire Terriër betaal je gemiddeld € 1.000,- bij een erkende en kwalitatieve fokker. Dat bedrag is niet mis, maar zo weet je wel wat je waar voor je geld krijgt. Erkende fokkers doen namelijk de nodige dna-tests, houden de stamboom in ere en zorgen voor een goede start en socialisatie van de puppy's. Zo weet jij zeker dat je een Yorkshire Terriër in huis haalt met een goede stamboom en de beste kansen.

Kosten

Na de aanschaf van een hond zijn er uiteraard regelmatig terugkerende kosten voor verzorging, voeding, training en medische voorzieningen. Per maand kun je rekenen op een bedrag van zo'n € 50,- voor de verzorging van jouw hond. Als je een cursus volgt of als jouw hond extra zorg nodig heeft, lopen deze kosten hoger op.

Medische kosten

Omdat de Yorkshire Terriër in zijn leven een vrij grote kans heeft op het ontwikkelen van eerdergenoemde aandoeningen is het verstandig om al vroeg te beginnen met het sparen voor deze medische kosten. Zorguitgaven kunnen namelijk flink oplopen, vooral bij langdurige medische kwesties.

Je kunt natuurlijk ook een zorgverzekering voor huisdieren afsluiten. Met deze verzekering worden bepaalde kosten die jouw huisdier heeft gedekt en vallen de uiteindelijke zorgkosten mee.

Veelgestelde vragen over de Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër is een bijzondere hond die een echte verrijking is voor het gezin en van jouw leven. Met zijn pittige karakter, zijn aanhankelijkheid en zijn intelligentie heb je elke dag weer plezier van zijn kuren en zijn liefde.

Overweeg je een Yorkshire Terriër aan te schaffen? Lees dan ook zeker onze antwoorden op enkele veelgestelde vragen van Yorkshire Terriër liefhebbers. Zo begin jij goed voorbereid aan jouw rol als hondenbezitter.

Is de Yorkshire Terriër een goede waakhond?

De Yorkshire Terriër heeft enkele eigenschappen die hem in principe goed geschikt maken als waakhond. Hij is intelligent, loyaal en bovendien zeer alert. Hij is echter ook erg klein van stuk en zal weinig weerstand kunnen bieden tegen indringers. Hij kan echter wel flink vocaal zijn wanneer er iets niet pluis is.

Tot welke FCI-rasgroep behoort de Yorkshire Terriër?

De Yorkshire Terriër behoort tot FCI-rasgroep 3: Terriërs.

In deze categorie treffen we nog diverse andere terriërsoorten aan, waaronder de Airedale Terriër, de Border Terriër en de Skye Terriër.

Hoe is de Yorkshire Terriër in omgang met andere dieren?

De Yorkshire Terriër is een hond die eigenzinnig en loyaal is en die in principe goed om kan gaan met mensen en dieren. Wel is goede socialisatie belangrijk, ook in de omgang met andere dieren. Vanwege zijn jachtinstinct kan hij heftig reageren op katten en andere kleine dieren.

Hoe is de Yorkshire Terriër in omgang met kinderen?

De Yorkshire Terriër kan goed omgaan met mensen, maar houd wel een oogje in het zeil als ze bij jonge kinderen zijn. Kinderen en honden zijn allebei onvoorspelbaar en hierdoor kan een situatie snel uit de hand lopen.

Kan een Yorkshire Terriër alleen thuis worden gelaten?

De Yorkshire Terriër vindt het in principe niet erg om alleen thuis gelaten te worden. Hij kan prima alleen zijn, in tegenstelling tot veel andere honden. Het is echter nooit raadzaam om een hond lang alleen thuis te laten. Als hij zich gaat vervelen kan hij erg vocaal worden en zelfs destructief gedrag vertonen.

JeYorkshire Terriër (pup) op de juiste manier opvoeden?

Sinds kort is er een nieuw eBook uitgekomen van Gerrit Lameijer genaamd Het Hondenprotocol. Hij vertelt in zijn eBook hoe je het beste jeYorkshire Terriërkunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.

Wil jij de meest lieve en gehoorzameYorkshire Terriër van de buurt hebben? Of wil je binnenkort een Yorkshire Terriër puppy kopen en hem goed opvoeden? Dan moet je zeker dit eBook lezen.

Klik hier en bekijk het eBook op Hondenprotocol.nl >>

* Vandaag

93

keer bekeken

0 Reacties

Geef een reactie

Yorkshire Terriër: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

FAQs

How much does a Yorkshire Terrier cost? ›

The cost of purchasing a Yorkshire Terrier can vary based on several factors. The average Yorkshire Terrier price can range around $600-$2500. The price can be affected by factors such as pedigree, age, gender, coat color, breeder, and location, but prices average around $1050.

Do Yorkshire Terriers have a lot of health problems? ›

Before you bring home a Yorkie puppy, research pet insurance plans, as this small breed is prone to a few health conditions like liver shunts and hypoglycemia. Special attention should be given to their oral hygiene, too, as daily tooth brushing will delay dental disease.

Are Yorkshire Terriers easy to train? ›

Are Yorkshire Terriers easy to train? Like other Terriers, Yorkies are instinctively intelligent and eager to please, and tend to learn tricks quickly. However, like other toy breeds, they can be stubborn when it comes to housetraining.

What is the difference between a Yorkie and a Yorkshire Terrier? ›

The Yorkshire Terrier, also known as a Yorkie, is a British breed of toy dog of terrier type. It is among the smallest of the terriers and indeed of all dog breeds, with a weight of no more than 3.2 kg (7 lb). It originated in the nineteenth century in the English county of Yorkshire, after which it is named.

Do Yorkshire Terriers bark a lot? ›

Yes, Yorkies are known for being vocal dogs and enjoy ensuring owners can hear their voice. Whether it's someone at the door or an unfamiliar noise, they have a lot to say and will bark at a variety of noises. Proper training will help to control any bad barking habits, especially with young puppies.

Are Yorkshire Terriers cuddly? ›

A lover of all things comfortable, the Yorkshire terrier enjoys cuddling with loved ones and snuggling into everything soft and fluffy. They typically bond intensely to one person and give them lots of extra affection.

Do Yorkies get attached to one person? ›

Yorkies will usually select one main person in the family to bond to and this is usually not the children. Therefore, very young children can be at risk of being snapped at and controlled by a Yorkie. They make ideal companions for older families.

At what age do Yorkies calm down? ›

From 1 to 2 Years

They will probably still be playful, but now they've learned the ropes and are much better at following the rules.

Are boy or girl Yorkies better? ›

Male Yorkies are more open to kids, but they are harder to train regarding how to behave around kids and may be more aggressive if they feel threatened. Female Yorkies are easier to train, but they tend to latch on to one person and may take a lot longer to warm up to kids.

What not to do with a Yorkie? ›

#3 Don't let your Yorkie wear a collar while on a leash. What to know: Toy breeds like the Yorkshire Terrier are prone to collapsed trachea, a condition in which the tracheal rings surrounding the windpipe collapse inward, often causing severe breathing issues.

Is a Yorkshire Terrier a calm dog? ›

Yorkshire Terrier personality

The Yorkshire terrier's small size belies its true personality, which is energetic, feisty — and domineering.

Are Yorkshire Terriers clever? ›

Yorkies love their owners, and are very intelligent and eager to please.

Why is a Yorkie so expensive? ›

In conclusion, the cost of a Yorkie dog can vary widely based on factors like breed popularity, breeder reputation, pedigree, age, coat color, size, health screenings, location, breeder facilities, inclusions, training, documentation, transportation, and spaying/neutering.

Is a Yorkshire Terrier a good house dog? ›

Yorkshire Terriers are exceptional indoor dogs. They are generally friendly and fun-loving and, because of their unique coats, they don't shed fur all over the house. Their size and moderate exercise requirements make them excellent apartment dogs, as well as wonderful pets for older people.

What is the #1 most expensive dog? ›

1. Tibetan Mastiff – $2,000 to Millions! Native to China and Nepal, the Tibetan Mastiff is an ancient breed that was developed to guard flocks and households against wolves and leopards.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 5545

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.